Yogastijlen

Op deze pagina vindt je informatie over de yogastijlen van yogastudio Yoga Vianen.

Hatha yoga

De Hatha yogalessen zijn gebaseerd op Hatha Yoga, dit is de klassieke vorm van yoga waarin een evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal staat. In een Hatha yogales wisselen dynamische en verstilde asana’s (houdingen) elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht, waardoor je optimale ontspanning en rust bereikt.

De asana’s volgen elkaar op in een flow of worden los van elkaar uitgevoerd. Er is aandacht voor de wijze waarop je de asana uitvoert, waarbij je zorgvuldig wordt begeleid zodat je veilig en op jouw eigen niveau de yogales kunt volgen.

Tijdens de Hatha yogales gebruiken we de adem om het tempo te bepalen. Iedere beweging komt voort uit een in- of uitademing. Bovendien brengt de voortdurende focus op adem en beweging de aandacht gemakkelijk in het nu en kan het denken tot rust komen. Bij het oefenen ligt de nadruk op vloeiende bewegingen in harmonie met de ademhaling.

Lesopbouw hatha yoga

Elke Hatha yogales begint met een voorbereidende ontspanning, gevolgd door oefeningen om spieren en gewrichten warm en los te maken. Vervolgens oefenen we met staande, zittende en liggende asana’s. We sluiten af met ontspanning of meditatie.

De combinatie van inspanning en ontspanning is wat de meeste deelnemers aanspreekt. Je beweegt op een prettige manier waarbij je een moment de boel de boel kunt laten, in het hier en nu bent en je mag doen wat goed voelt voor jou.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij de nadruk ligt op diepe ontspanning en het tot rust brengen van jouw gedachten.

Een dieper niveau van ontspanning ontstaat in het lichaam doordat de yin yogales zich richt op het versoepelen, herstellen en versterken van het bindweefsel en de gewrichten. 

Typerend voor Yin yoga is dat de houdingen langere tijd worden aangehouden. Waarbij je gebruik maakt van ondersteunde materialen zoals een kussen, yogablok en yogariem. In de Yin yogales gaat het niet om het aanspannen van de spieren, maar juist om het zo veel mogelijk loslaten en
ontspannen. 
De ondersteunende materialen helpen hierbij en zijn in de yogastudio aanwezig.

Lesopbouw yin yoga

De Yin yogales begint met een ademoefening of mediatie. Vervolgens wisselen zittende en liggende houdingen elkaar af. We eindigen de yin yogales met een extra lange eindontspanning.

Het rustige karakter van de les is wat de meeste deelnemers aanspreekt. Je neemt op een prettige manier de tijd voor je lichaam en geest en leert aan te voelen wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Yang yin yoga

Een les waarin twee yogastijlen elkaar ontmoeten. Yang geeft kracht en Yin geeft diepe ontspanning. Met de yang oefeningen gaat de energie stromen en maak je contact met jouw lichaam, jouw adem en gedachten. De yin oefeningen brengen je naar een diepe ontspanning waarin je kalmte en lichtheid ervaart.

 Lesopbouw yang yin yoga

De yogales begint met een ademoefening of mediatie. Vervolgens wisselen staande, zittende en liggende houdingen elkaar af. We eindigen de yang yin yogales met een extra lange eindontspanning.

De wisseling in intensiteit is wat de meeste deelnemers aanspreekt. Door van yang naar yin te bewegen kom je steeds wat dichter bij jezelf.

 

Yoga voor zwangeren

Yoga tijdens de zwangerschap is goed voor jou en voor je kindje. Het zorgt voor stressvermindering en helpt je om je weg te vinden in alle veranderingen in je lijf en leven. De yogales is niet zweverig, maar met twee voeten stevig op de grond bewegen tijdens de zwangerschap.

Yoga voor zwangeren is een vorm van Hatha yoga, waarin beweging, ademhaling, ontspanning en concentratie centraal staan. De yoga oefeningen uit de Hatha yoga zijn aangepast aan de zwangerschap, waarbij bovendien aandacht is voor persoonlijke aanpassingen. Hierdoor zijn de lessen geschikt voor iedere zwangere, met of zonder yoga-ervaring, met of zonder klachten.

Tijdens de yogalessen raak je vertrouwd met je lichaam tijdens de zwangerschap, verbind je je met je baby en bereid je je voor op de overgang naar het moederschap. Daarnaast ontmoet je andere aanstaande moeders om samen ervaringen te delen.

De yogalessen zijn in kleine groepen waarin iedereen zichzelf mag zijn en zich kan ontwikkelen in een positieve, actieve en relaxte sfeer.

Lesopbouw yoga voor zwangeren

We starten met een kop thee en gebruiken dit moment om ervaringen uit te wisselen. Daarna volgen yoga oefeningen speciaal voor het zwangere lichaam. We sluiten af met een ontspannende meditatie

Deelnemen kan vanaf 10-12 weken zwangerschap tot aan je bevalling.